Natalia Barczewska
10 Luty

Domowe musli orzechowe

Stwórz własne, domowe musli - przepis na pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań <3 

Przygotowując musli samodzielnie, nie tylko nadasz mu ulubiony smak, ale sprawisz, że śniadanie będzie zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, który zapewni ci energię na większą część dnia. Możesz przechowywać je na przykład w litrowym słoju. Sprawdź, jak zrobić domowe musli ;)

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g migdałów
  • 350 g płatków z 4 zbóż
  • 160 g mieszanki bakalii
  • 30 g mielonego prażonego siemienia lnianego
  • 100 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia/ oliwa z oliwek
  • 80 g miodu
  • 50 g masło orzechowe
  1. Orzechy i migdały wrzucić do pojemnika miksującego, rozdrabniać, przesypać do dużej miski. Dodać płatki zbożowe, bakalie, siemię lniane oraz miód. Dokładnie wymieszać składniki.
  2. Do garnka włożyć olej kokosowy/oliwa z oliwek z miodem. Roztapiać. Dodać masło orzechowe i mieszać. Następnie dodać wszystkie suche składniki i mieszać.
  3. Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia.
  4. Masę orzechową równomiernie rozsmarować na blasze, mocno przycisnąć paletą. Piec 25 minut na środkowym poziomie piekarnika, potem lekko ostudzić w formie. Upieczoną masę ostrożnie wyjąć z formy razem z papierem i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Musli przechowywać w szczelnym pojemniku i zużyć w ciągu tygodnia.

Miłego pichcenia kochani :* <3

 

Twój komentarz




POKAŻ